Nieuws

Walter Van Gastel en Intratuin gaan samen met Oh! Green.

8 maart 2017 - De Tijd

De tuincentrumketens Walter Van Gastel en Intratuin fuseren met hun Waalse sectorgenoot Oh! Green. Zo ontstaat een bedrijf dat 70 miljoen euro omzet boekt en 280 mensen voltijds tewerkstelt in 16 winkels in Vlaanderen en Wallonië. De nieuwe groep wordt op Aveve na de grootste tuincentrumketen van België.

Vandaag maken Walter Van Gastel en Intratuin deel uit van de doe-het-zelfketen Hubo. Ze vertrekken uit de Hubo-groep en worden samen met Oh! Green gegroepeerd in een nieuw bedrijf.

De omzet van het fusiebedrijf zal 70 miljoen euro bedragen. Daarmee wordt het net geen marktleider.
Hubo zal wel aandeelhouder zijn van dat nieuwe fusiebedrijf. De andere aandeelhouders zijn Pentahold en E-capital. Die investeringsfondsenhebben op dit moment respectievelijk twee derde en een derde van de aandelen van Oh! Green in handen.

Het is nog niet duidelijk wie de overhand zal hebben bij het fusiebedrijf. De tuincentra van Hubo zijn goed voor 40 miljoen euro van de in totaal 70 miljoen euro jaaromzet.

Winkels openen

Het is niet de bedoeling winkels te sluiten en personeel te ontslaan om kosten te besparen. Hubo is met zijn twee ketens actief in Vlaanderen, terwijl Oh! Green in Wallonië zit. Ook op de hoofdzetel is weinig overlapping. Het doel van de fusie is een nationale keten te worden.

Ook na de operatie wil de groep blijven groeien. Dat kan door nieuwe winkels te openen, maar wellicht zullen overnames een grotere rol spelen. België telt zo’n 600 tuincentra en vele zijn in familiale handen.

Sinds 2008 is een overnamegolf aan de gang. Toen begonnen de investeringsfondsen E-Capital en Pentahold (waarachter onder anderen de ondernemers Filiep Balcaen (ex-Balta) en Philippe Vlerick (KBC) schuilgaan) stelselmatig familiebedrijfjes over te nemen in het zuiden van het land.

Nederland

Hubo begon er in 2012 aan door de keten Walter Van Gastel over te nemen. Kort nadien rijfde CEO Erwin Van Osta ook drie winkels van de Nederlandse keten Intratuin binnen. Nadien bleef Hubo kleinere tuincentra overnemen.

De overnames gaan soms gepaard met sluitingen. Enkele weken geleden sloot de Walter Van Gastel-winkel in het Kempense Olen de deuren. En het tuincentrum Florina uit het Limburgse As legde snel de boeken neer nadat het was omgebouwd tot een Walter Van Gastel-winkel.

Bron: De Tijd (08/03/2017)