Pentahold verkoopt de kabelgotenproducent Vergokan aan zijn sectorgenoot Atkore. Achter de investeringsmaatschappij schuilen ondernemers als Filip Balcaen (ex-Balta), Philippe Vlerick (UCO) en Paul Thiers (ex-Unilin).
Vergokan maakt kabel- en draadgoten, kabelladders en vloergootsystemen. Het Oost-Vlaamse bedrijf is de Belgische marktleider in rails en goten waarin kabels zijn gebundeld. Sinds 2008 is de investeringsmaatschappij Pentahold de eigenaar van de onderneming. Begin dit jaar zette ze Vergokan in de etalage. De verkoop is nu bezegeld. De overnemer is Vergokans beursgenoteerde sectorgenoot Atkore. Hoeveel de Amerikaanse groep op tafel legt, is niet bekend.
Atkore, goed voor een beurswaarde van 1,2 miljard dollar (1 miljard euro), is met 1,5 miljard dollar omzet vele keren groter dan Vergokan. De Amerikaanse groep telt wereldwijd 58 productie- en distributievestigingen. ‘Door de overname krijgen we een stevige voet aan de grond in Europa en wordt onze portfolio van kabelbeheerproducten versterkt’, stelt Atkore-manager Mike Schulte.
Vergokan tekent voor 35 miljoen euro omzet en een brutobedrijfswinst (ebitda) van 6,5 miljoen. Het maakt zijn kabelgootsystemen in Oudenaarde en het Russische Redkino. Door de vestiging in Rusland profiteert Vergokan als ‘lokaal’ bedrijf van de ‘importsubstitutie’ die Moskou invoerde na de westerse sancties en de economische crisis. Die regel bepaalt dat lokale bedrijven zelf zo veel mogelijk goederen moeten produceren in plaats van te importeren.
Het bedrijf uit Oudenaarde speelde ook een rol in het WK voetbal afgelopen zomer in Rusland. Het installeerde volledige kabeldraagstructuren in zeven voetbaltempels waar de competitie gespeeld werd.
Vergokan was lange tijd in handen van PST Invest, de holding van de familie Vergalle-Van Maercke. Tot in 2008 Pentahold de nieuwe eigenaar werd. Het was de tweede investering van de investeringsmaatschappij, die kort voordien boven de doopvont was gehouden door vijf ondernemers: Filip Balcaen (ex- eigenaar Balta), Edmond Müller (ex-CEO Les Moulins de Kleinbettingen), Paul Thiers (ex-CEO Unilin en voorzitter Deceuninck), Marc Saverys (rederij CMB) en Philippe Vlerick (topman UCO Textiles, ondervoorzitter KBC). Saverys werd in 2014 vervangen door Theo Roussis, de sterke man van de kunststoffengroep Ravago.
Kort na de intrede van Pentahold werd Peter Leyman CEO van Vergokan. Na zijn vertrek bij de autofabrikant Volvo Gent en een zijsprong in de politiek stond hij er anderhalf jaar aan het roer.
Hij verliet Vergokan voor de functie van CEO bij de werkgeversorganisatie Voka.
Bron: De Tijd (28/09/2018)