Nieuws

Vijf captains of industry richten nieuw durfkapitaalgroep op

1 juli 2006 - De Standaard Online

Vijf vooraanstaande ‘captains of industry’ uit de Vlaamse en Luxemburgse economie richten een „ondernemingsgericht durfkapitaalgroep” op, dat een alternatief moet worden voor de Angelsaksische fondsen. Pentahold zou maximaal op 100 miljoen tot 150 miljoen euro kapitaal kunnen rekenen.

De deelnemers die naar voren treden zijn bekende ondernemers als Filiep Balcaen (ex-Balta), Marc Saverys (CMB), Paul Thiers (ex-Unilin) en Philippe Vlerick (KBC, Uco). Ze werken al verschillende maanden discreet aan het project waaraan de laatste hand wordt gelegd. Het nieuwe fonds – dat zich wil positioneren als actief ondernemersfonds – zou ten vroegste vrijdag aanstaande worden opgericht en wordt een rechtstreekse uitdager van industriële holdings als Ackermans & van Haaren (AvH) of Sagard Private Equity.

Naast de vier Vlaamse ‘captains of industry’ is ook de Luxemburgse ondernemer Edmond Muller een belangrijk boegbeeld. Muller is Ceo van de Europees vertakte maalderijgroep Les Moulins de Kleinbetten en is al sinds jaar en dag bestuurder van Kredietbank Luxembourgeoise.

De nieuwe maatschappij, die nog formeel moet worden opgericht, krijgt de naam Pentahold mee, een verwijzing naar de vijf industriëlen die erachter schuil gaan. Pentahold heeft toezeggingen voor 100 tot 150 miljoen euro kapitaal. Rekening houdend met de bankfinanciering die bij investeringen wordt gebruikt, gaat het om een slagvaardig fonds. Het is een zeldzame illustratie van een in belangrijke mate Vlaamse krachtenbundeling met een internationaal verlengstuk.

De ondernemers bieden met dit initiatief een alternatief voor de Angelsaksische fondsen, die met de regelmaat van de klok beloftevolle Vlaamse bedrijven opkopen. ,,De verkoop van bedrijven als Balta en Unilin (Quick-Step) heeft veel in beweging gezet. Veel Vlaamse ondernemers denken aan verkopen”, zegt een specialist van durfkapitaal. ,,Bovendien heb je talrijke bedrijven die met een generatiewissel te maken hebben en een uitstap zoeken.”

De ondernemers willen overwegend in industriële bedrijven investeren die ambitieus zijn en die willen uitgroeien tot wereldkampioenen, zegt een persoon vertrouwd met de situatie. Ze zijn ook overtuigd dat Vlaamse ondernemers liever aan ondernemers verkopen. Niet alleen zou de chemie beter zijn dan met jonge Londense financiers, voor bedrijfsleiders is het psychologisch een ,,properdere manier van doorgeven van hun bedrijf’.

De actieradius van Pentahold bestrijkt België, Luxemburg en het westelijke deel van Duitsland. Pentahold mikt op lange termijn participaties en wil naast geld ook professionele input geven in de raad van bestuur, de strategie tot en met tijdelijk diepere betrokkenheid bij het management.

Het nieuw vehikel zal worden geleid door Geert Vanderstappen en Karel Gielen, twee managers van het Buy-Out Fund. Dat fonds werd een zestal jaar geleden opgericht rond een groepje ex-Generale Bank-bankiers zoals Vanderstappen, Gielen, Francis Vanderhoydonck en Patrick Verjans. De sponsors van het Buy-Out Fund, dat al een stevig rendement boekte, zijn onder meer Philippe Vlerick en de Gimv.

De initiatiefnemers achter Pentahold komen uit uiteenlopende industrieën en vormen een complementaire ronde tafel. Alhoewel de investeringsclub nog niet opgericht is, had die recent toch al een bedrijf op het radarscherm staan: de zonneluifelgroep Winsol, die werd gekocht door het Benelux-fonds Bencis.