Nieuws

Vergokan neemt Grada over

20 mei 2008 - De Tijd

Pentahold-dochter Vergokan, dat geleid wordt door Peter Leyman, de vroegere topman van Volvo Cars Gent, neemt Grada International over. Het private-Equity fonds Pentahold nam een jaar geleden Vergokan over. Dat bedrijf is actief in de productie en distributie van kabel-draagproducten voor elektrische installaties, vervaardigd uit gegalvaniseerd staal.

De overname van Grada International, met vestigingen in Lokeren en Parijs, past in een verbreding van de activiteiten van Vergokan. Peter Leyman staat sinds 1 februari aan het hoofd van Vergokan dat zijn belangrijkste vestiging in Oudenaarde heeft. Hij gaf zes jaar leiding aan Volvo Cars Gent, alvorens een ommetje te maken naar de politiek via CD&V.

Met Grada International erbij komt de gecombineerde omzet van de groep uit op 50 miljoen euro en een personeelsbestand van 250 medewerkers.

Grada heeft een leidinggevende marktpositie in de niche van stalen en aluminium roosters, plafondornamenten, ventielen en toebehoren voor airconditioninginstallaties voor de niet-residentiële markt. ‘Beide bedrijven zijn complementair. Ze bewerken dezelfde klanten maar de producten van Grada komen in een later stadium tussen dan die van het kabelbedrijf Vergokan’, zegt Karel Gielen, net als Geert Vanderstappen, managing partner van Pentahold.

Dat fonds werd in 2006 opgericht door onder meer Filiep Balcaen (Balta), Marc Saverys (CMB), Paul Thiers (Unilin) en Philippe Vlerick.

Bron: De Tijd – 20/05/2008