Nieuws

Pentahold verkoopt sorteerspecialist Best aan Tomra Systems

2 juni 2012 - De Tijd

Het Noorse Tomra koopt de producent van sorteermachines BEST. Het overnamebedrag bedraagt 138 miljoen euro. Co-aandeelhouder Pentahold verdrievoudigt zijn investering.

Hoe kan een verwerker van rozijnen zeker zijn dat er geen steentjes, insecten of andere vervuiling in zijn verpakking belanden? En dat al zijn vruchten netjes gesorteerd worden naar grootte? Daarvoor kan hij onder meer machines van BEST (Belgian Electronic Sorting Technology) gebruiken. Het Leuvense bedrijf is gespecialiseerd in de productie en installatie van sorteermachines, voornamelijk voor de voedingsindustrie. Het levert ook machines aan de tabaksindustrie.

BEST werd in 1996 door drie ingenieurs opgericht. Even later meldde een vierde ingenieur zich bij het drietal. Om haar groei te ondersteunen, deed de onderneming sinds 2003 een beroep op durfkapitaal. Eerst bij KBC Private Equity (2003-2008), daarna bij Pentahold (2008-2012). Pentahold kreeg bij zijn investering de helft van de aandelen in handen, de rest was evenredig verdeeld tussen de vier ingenieurs.

De investeringsmaatschappij Pentahold wordt bestuurd door Geert Vanderstappen en Karel Gielen (ex-Buy Out Fund). De ondernemers Filiep Balcaen (ex-Balta), Marc Savcrys (CMB), Paul Thiers (ex-Unilin), Philippe Vlerick (KBC, Uco) en Edmond Muller (Les Moulins de Kleinbetten) brachten in 2006 de middelen aan.

Tussen 2008 en vandaag groeide BEST internationaal uit. Het Leuvense bedrijf boekte vorig jaar 88 miljoen euro omzet en een operationele kasstroom (Ebitda) van 14,3 miljoen.

Tomra betaalt 138 miljoen voor BEST. Het betaalt ongeveer tien keer de Ebitda van vorig jaar. Ook de oprichters verkopen hun belangen, maar blijven actief. De schulden van BEST bedragen zo’n 10 miljoen euro. Penta­hold heeft zijn investering in de boeken staan voor 22 miljoen en casht drie keer zijn inleg.

Tomra is gespecialiseerd in recycleer- en sorteermachines. Enkele jaren geleden besliste de Noorse groep om haar positie in de sorteermachines voor de voedingsindustrie te versterken. Eind 2010 nam ze in dat kader Odenberg over. Nu volgt BEST. De Noren namen het initiatief voor de overname. Tomra noteert op de beurs van Oslo en heeft een beurskapitalisatie van omgerekend 845 miljoen euro. De Noorse groep boekte vorig jaar een Ebitda van 810 miljoen kronen (107 miljoen euro).

Bron: De Tijd – 02/06/2012