Nieuws

Pentahold steviger in Oh! Green

18 november 2015 - De Tijd

Het durfkapitaalfonds Pentahold heeft zijn belang in de tuincentraketen Oh! Green verdubbeld. Het bezit nu twee derde van de aandelen.

Pentahold kocht de familiale oprichters/managers uit. Het durffonds E-Capital behoudt zijn participatie van 33 procent.

Pentahold, E-Capital en de families Hubert en de Munck startten met Oh! Green via de in 2008 opgerichte vennootschap Garden Vision. Ze bouwden een groep uit die intussen vijf tuincentra bezit, allemaal in Wallonië. Vorig jaar boekte Oh! Green 27,7 miljoen euro geconsolideerde omzet en 5,1 miljoen euro bedrijfswinst. Netto bleef de keten net winstgevend: 0,1 miljoen euro.

Twee jaar geleden ging Oh! Green op zoek naar een nieuwe partner die zijn groei moest ondersteunen. Maar dat draaide op niets uit. Na die episode en de recente veranderingen in het kapitaal willen de betrokkenen opnieuw het groeipad bewandelen en actief worden in Vlaanderen. Een nieuwe CEO moet dat proces in goede banen leiden.

Concurrentie

Maar de concurrentie ligt op de loer. De grote spelers zijn Aveve, dat zich meer in de verkoop van technisch tuinmaterieel positioneert, en de doe-het-zelfketen Hubo, die uitgroeide tot de Vlaamse marktleider in de verkoop van planten. Ook Eurotuin is een belangrijke speler. Het Nederlandse Intratuin en het Franse Jardiland zijn eveneens allebei in België actief. Vlaanderen telt zo’n 360 tuincentra.

Achter Pentahold en E-Capital schuilen talrijke ondernemers. Pentahold is een fonds rond Filiep Balcaen (ex-Balta), Marc Saverys (CMB), Paul Thiers (ex-Unilin), Philippe Vlerick (KBC, UCO) en Edmond Müller (Les Moulins de Kleinbetten). E-Capital heeft enkele tientallen aandeelhouders, onder wie Christian Dumolin en de families achter de kalkgroep Lhoist.

Bron: De Tijd (18/11/2015)