Nieuws

Pentahold neemt meerderheid in machinefabrikant Best

28 juni 2008 - De Standaard Online

BRUSSEL – De private Equity-groep Pentahold vervangt KBC Private Equity bij de groep BEST

BEST, of voluit Belgian Electronic Sorting Technology, werd opgericht in 1996 en had sinds 2003 KBC Private Equity in zijn kapitaal. BEST ruilt dat nu voor de investeringsvennootschap Pentahold voor wat genoemd wordt ‘een lange-termijn-partnership’. Pentahold zegt dat de stap er komt om het bedrijf ‘verder te laten groeien en zowel financieel als organisatorisch alle mogelijkheden te bieden om het bestaande marktleiderschap in sorteertechnologie voort te zetten en uit te breiden met nieuwe toepassingen en technologieën in bestaande en nieuwe sectoren’.

BEST is een snelgroeiend bedrijf, geleid door een handvol veertigers dat al enkele keren in het nieuws kwam als gevolg van nominaties voor, onder andere, de Leeuw van de Export, Trends Gazellen en de Hermes-prijs. Het bedrijf ontwerpt en produceert sorteermachines voor de voedingsindustrie.

In 1996 telde het vier ingenieurs en die hebben het bedrijf weten uit te bouwen tot een omzet in 2007 van 51 miljoen euro en een operationele cashflow van 11 miljoen euro. Dat gebeurde via eigen ontwikkeling van lasertechnologie en via de voortgezette ontwikkeling van de in 2003 van Barco Machine Vision overgenomen technologieën in camera- en LED-technologie.

In 2007 was er nog een overname van een sorteertechniek van verse bosbessen. BEST, goed voor 165 medewerkers, heeft eveneens een belangrijke tak in X-stralendetectie. Best exporteert 92% van zijn omzet, met inbegrip van verre markten als Canada, China, Brazilië, Australia en Indonesië. Het bedrijf is actief in allerlei segmenten van de voedingssector met sorteermachines voor droge vruchten (noten en rozijnen), groenten en verpakte voedingswaren zoals lasagne.

Pentahold maakt niet bekend op hoeveel het bedrijf gewaardeerd werd. Specialisten schatten zes keer de operationele cashflow als realistisch. Het bedrijf had bovendien een positieve kaspositie, wat betekent dat het tot nu toe om de grootste investering gaat van de vorig jaar opgerichte investeringsvennootschap rond, onder andere, Philippe Vlerick, Paul Thiers, Filip Balcaen en Marc Saverys.

Bron: De Standaard Online – 28/06/2008