Nieuws

Pentahold investeert

20 juli 2017 - De Tijd

Het ondernemersfonds Pentahold investeert samen met enkele partners in de Nederlandse sorteerspecialist Concept Engineers. Het is een kopietje van hun investering in het Leuvense BEST tien jaar geleden.

Een tiental jaren geleden investeerden enkele Vlaamse captains of industry via de investeringsmaatschappij Pentahold in het sorteerbedrijf BEST (Belgian Electronic Sorting Technology). Pentahold kreeg de helft van de aandelen in handen, de rest was gelijk verdeeld tussen de vier ingenieurs, onder wie CEO Paul Berghmans.
Vier jaar later ontkurkten Pentahold en de BEST-oprichters de champagne. Ze hadden oorspronkelijk hun grootste overname ooit voor ogen, maar de rollen werden omgedraaid en het Noorse Tomrakocht BEST voor een forse 138 miljoen euro.

Nog eens in Nederland

De partners van weleer – Pentahold, Paul Berghmans en Steve Raskin (ex-verkoopdirecteur BEST) – vinden elkaar nu terug voor een gelijkaardige deal en verschaffen groeikapitaal aan Concept Engineers. De voormalige eigenaars van het Nederlandse sorteerbedrijf stappen mee in de nieuwe constructie. De financiële details zijn niet bekend.

10 miljoenConcept Engineers realiseert bijna 10 miljoen euro omzet.
Concept Engineers produceert, net als BEST, optische sorteermachines. Die worden gebruikt bij het sorteren van voedsel (aardappelen, frieten, wortels, snoep, schaal- en schelpdieren), maar ook tabak of plastic. De machines worden in Nederland gebouwd en baseren zich op een cameratechnologie die in Eindhoven wordt ontwikkeld. Concept Engineers heeft wereldwijd meer dan 400 installaties draaien en realiseert zo’n 10 miljoen euro omzet.

BEST groeide fors toen Pentahold aan boord was. Het jaar vóór de instap van het fonds realiseerde het 51 miljoen euro omzet en een operationele cashflow van 11 miljoen. Bij de verkoop van BEST in 2012 was dat opgeklommen naar 88 miljoen en 13 miljoen euro.

Marktleider

De nieuwe eigenaars hebben grote ambities met Concept Engineers. Ze willen het laten uitgroeien tot de wereldwijde marktleider in de sorteerbusiness. Om dat te realiseren zal het fors investeren in de ontwikkeling van nieuwe machines en technologieën.

Achter Pentahold zitten de ondernemers Filip Balcaen (ex-Balta), Paul Thiers (ex-Unilin), Philippe Vlerick (KBC, UCO), de Luxemburger Edmond Müller (Les Moulins de Kleinbettingen) en Theo Roussis (Ravago, KBC). Roussis verving een tijdje geleden Marc Saverys (CMB) als aandeelhouder.

Pentahold heeft participaties in Vergokan (kabeldraagsystemen), Oh! Green (tuincentra), Devan (speciaalchemie) en Vigo (orthopedische oplossingen). De investeringsmaatschappij wordt bestuurd door Geert Vanderstappen en Karel Gielen (ex-Buy Out Fund).

Bron: De Tijd