Nieuws

Ecuphar haalt Omega-top aan boord

15 november 2007 - De Tijd

Het West-Vlaamse dierengeneesmiddelenbedrijf Ecuphar heeft via een private plaatsing 10 miljoen euro vers kapitaal opgehaald. De belangrijkste investeerder is Marc Coucke, voorzitter en hoofdaandeelhouder van Omega Pharma. Behalve de afronding van de kapitaalverhoging maakte Ecuphar gisteren bekend dat het Sam Sabbe heeft aangetrokken als financieel directeur en bestuurder. Sabbe was tot enkele weken geleden aan de slag als financieel directeur bij Omega Pharma.

In juni kondigde Ecuphar, het vroegere Cardon Pharmaceuticals, aan dat het afzag van een geplande beursintroductie. Via een notering op de Vrije Markt had het bedrijf van de West-Vlaamse ondernemer Chris Cardon 1,5 miljoen euro willen ophalen, maar dat was ondertussen onvoldoende. Dus opteerde de onderneming voor een private plaatsing van 10 miljoen euro. Die is ondertussen succesvol afgerond. De belangrijkste investeerders zijn Couckinvest, de vennootschap van Marc Coucke (5 miljoen euro), en Pentahold, het investeringsvehikel rond ondernemers Edmond Muller, Filiep Balcaen, Marc Saverys, Paul Thiers en Philippe Vlerick (2,5 miljoen euro). De rest komt van Partners@Venture (1,5 miljoen euro) en enkele particulieren (1,5 miljoen euro).

Over hoe de aandeelhoudersstructuur er na de kapitaalverhoging uitziet, wil Ecuphar niet detail treden, maar het bedrijf benadrukt dat topman Chris Cardon en het management nog steeds een ‘ruime meerderheid’ aanhouden.

Marc Coucke

De intrede van Marc Coucke, de flamboyante oprichter en sterke man achter het Bel20- bedrijf Omega Pharma, is opvallend. Coucke en Cardon zijn geen onbekenden. Het eerste bedrijf dat Cardon oprichtte, Mooss Pharma, werd verkocht aan Omega Pharma en Cardon bleef daarna nog een tijdlang werken voor de groep van Coucke. Maar de West-Vlaming kon de lokroep van het ondernemen niet weerstaan en in 2002 richtte hij opnieuw een eigen bedrijf op, gespecialiseerd in de ontwikkeling en verkoop van dierengeneesmiddelen.

In het eerste jaar was er een omzet van 350.000 euro en een bedrijfskasstroom (ebitda) van 100.000 euro. Dankzij de snelle opmars van de markt voor dierengeneesmiddelen, de ontwikkeling van meer producten en de uitbouw van een verkooporganisatie en de overname van sectorgenoot Ecuphar, wist Cardon jaar na jaar een dubbelcijferige groei neer te zetten en voor dit jaar rekent hij al op een omzet van 27 miljoen euro en een ebitda van 2,6 miljoen. Het bedrijf is vandaag met 200 producten in 29 landen. En Cardon is ambitieus: tegen 2012 rekent hij op een omzet van 95 miljoen euro. De groei moet komen van overnames, deels gefinancierd door het nu opgehaalde kapitaal, het opzetten van eigen verkoopteams in verschillende landen en het versterken van het management. Dat laatste heeft Ecuphar voor een stuk al ingevuld door Sam Sabbe aan te trekken als financieel directeur.

Sam Sabbe was tot enkele weken aan de slag bij Omega Pharma. Zijn overstap bewijst nog maar eens de vele raakvlakken die er zijn tussen Ecuphar en Omega Pharma. De twee bedrijven zijn actief in een vergelijkbare sector en lijken eenzelfde parcours af te leggen: opgericht door een Vlaamse ondernemer, snel beginnen aan een internationale expansie via overnames in een versnipperde markt.

Omringende landen

Voor Ecuphar betekent dat in de eerste plaats kijken naar acquisities van lokale spelers in de ons omringende landen. In Nederland zou het bedrijf al dicht bij zo’n deal zijn. De groeiperspectieven lijken voor Sabbe alvast reden genoeg om de overstap te maken van een Bel20-bedrijf naar een veel kleinere speler. ‘Toen ik in 1999 aan de slag ging bij Omega Pharma was het bedrijf kleiner dan Ecuphar nu’, stipt hij aan. ‘Er is dus veel mogelijk.’

Bron: De Tijd – 15.11.2007